جراحی فک ارتوگناتیک چیست؟

جراحی فک

در پاسخ به این سوال که “جراحی فک ارتوگناتیک چیست؟” باید گفت که جراحی فکی می باشد، که باعث تراز کردن فک پایین و فک بالا، می شود. یعنی در اصلاح کردن طیف وسیعی از بی نظمی های کلی و جزئی دندانی و اسکلتی تاثیر دارد. به عنوان مثال متقارن نبودن صورت و فک با انجام این عمل جراحی به صورت کامل اصلاح می شود. اگر آرواره های افراد در یک راستا نباشند، می تواند در تنفس، جویدن غذا، بلع، گاز گرفتن و نحوه صحبت کردن افراد تاثیر بگذارد. به همین دلیل این جراحی بسیار اهمیت دارد و باید توسط جراح و متخصص دهان، فک و صورت انجام شود، تا مهارت و تجربه کافی را در این زمینه داشته باشند. جراحی ارتوگناتیک علاوه بر اصلاح وضعیت فک افراد در رفع مشکلات عملکردی صورت، مشکلات اسکلتی و زیباتر شدن لبخند افراد تاثیر بسیار زیادی دارد.

جراحی ارتوگناتیک مناسب درمان چه مشکلاتی است و کاربرد آن

انجام جراحی ارتوگناتیک باتوجه به نوع جراحی و مشکلات فکی بین دو ساعت تا چند ساعت طول می کشد. روش های به کار برده شده در این جراحی براساس اختلال ایجاد شده و نوع فک متفاوت است. به عنوان مثال در جراحی فک تحتانی باتوجه به نیاز بیمار و نوع مشکل باید دکتر متخصص، فک را به عقب یا جلو هدایت کند. یا مثلا در جراحی فک فوقانی هم باید باتوجه به مشکل بیمار فک را به عقب یا جلو برگرداند. یا حتی فک را در صورت نیاز به پایین و یا بالا آورد. همچنین در جراحی ارتوگناتیک گاهی برای تراز شدن فک افراد باید فک ها در حین جراحی از هم جدا شوند، تا استخوان های اضافی برداشته شوند.

جراحی فک مناسب چه کسانی می باشد؟

افراد بسیار زیادی هستند، که دچار اختلالات فکی می باشند که باید برای درمان این نوع اختلالات اقدام به جراحی ارتوگناتیک کنند. این عمل در بهبود کیفیت زندگی افراد تاثیر بسیار زیادی دارد. در سطر زیر به کسانی که نیاز به این نوع جراحی دارند، اشاره شده است:

  • افرادی که دندان هایشان در معرض سایش بیش از حد قرار دارد.
  • کسانی که در مفصل فکی گیجگاهی احساس درد دارند.
  • گاهی در بعضی از افراد فاصله بین دندان های پایین و بالایشان در زمان بسته بودن دهان زیاد است، که اصطلاحا به آن  Open Bite می گویند، که برای رفع این مشکل نیاز به جراحی ارتوگناتیک دارند.
  • افرادی که دچار نقض های مادرزادی در هنگام تولد هستند، باید اقدام به جراحی ارتوگناتیک کنند.
  • افرادی که ظاهر صورتشان از جلو نامتعادل است، برای رفع این مشکل نیاز به جراحی ارتوگناتیک دارند.
  • کسانی که فکشان بیرون زده باید جراحی ارتوگناتیک انجام دهند.
  • کوچک بودن چانه و یا تو رفتگی فک پایین در افراد نیاز به انجام جراحی ارتوگناتیک دارد.
  • آسیب دیدن فک و یا صورت به هر دلیلی.
  • افرادی که در هنگام خواب دچار مشکلات تنفسی هستند، مانند آپنه خواب و یا خروپف نیاز به انجام جراحی ارتوگناتیک دارند.
  • کسانی که دچار تنفس مزمن دهان هستند.

ارتباط جراحی فک با ارتودنسی چیست؟

معمولا همراه با جراحی ارتوگناتیک برای درمان های تخصصی از ارتودنسی نیز کمک می گیرند. یعنی انجام درمان ارتودنسی به افراد کمک می کند، تا بعد از انجام این عمل دندان هایشان بتوانند در جایگاه درست خود قرار بگیرند. گاهی نیز بعضی از افراد باید قبل از جراحی ارتوگناتیک، ارتودنسی انجام دهند. تا دندان هایشان در موقعیت درست خود قرار بگیرند و نتیجه جراحی ارتوگناتیک مورد رضایت بهتری قرار بگیرد. به همین خاطر در رابطه با ارتباط جراحی ارتوگناتیک با ارتودنسی باید گفت، که ارتباط یک پزشک جراح صورت، فک و دهان با یک ارتودنتیست بسیار ضروری است.

زیرا ارتودنسی کردن دندان ها قبل از جراحی آمادگی بیمار را برای این جراحی بیشتر می کند. معمولا افرادی که دچار اختلالات اسکلتی و یا عدم تعادل در در روابط فکی می باشند، بهتر است جراحی ارتوگناتیک آن ها همراه با ارتودنسی انجام شود. مدت زمان درمان ارتودنسی قبل از جراحی ارتوگناتیک به فاکتورهای زیادی مانند شدت اختلال، نوع ناهنجاری، نظم دندان ها و نوع حرکات دندانی بستگی دارد. معمولا با تشخیص پزشک متخصص  مدت زمان ارتودنسی بین 6 تا 18 ماه طول می کشد.

مراقبت های بعد از جراحی ارتوگناتیک چیست؟

برش های جراحی در بیشتر جراحی های صورت و فک در داخل دهان ایجاد می شود، به همین دلیل جای زخم قابل مشاهده نیست. اما گاهی جراحی ارتوگناتیک نیاز به برش بیرونی دارد، که بهتر است این برش ها به گونه ای ایجاد شوند، که اسکار کمی را برجای بگذارند. معمولا در این حالت پزشک این برش ها را در جاهایی که چین های طبیعی پوست وجود دارد، ایجاد می کند. تا خط برش بعد از جراحی تا حدودی پنهان شود. در این نوع جراحی دقت، ظرافت، تجربه و مهارت پزشک اهمیت زیادی دارد.

بعد از جراحی ارتوگناتیک امکان متورم شدن محل جراحی وجود دارد. که با رعایت مراقبت هایی که پزشک به شما آموزش می دهد، به مرور برطرف می شود. همچنین بعد از جراحی به صورت مرتب باید به پزشک متخصص صورت و فک مراجعه کنید، تا محل جراحی را معاینه کند. علاوه بر این باید مراقبت های لازم را نیز انجام داده و بهداشت دندان و دهان خود را نیز رعایت کنید.

از دیگر مراقبت های بعد از جراحی ارتوگناتیک این است، که روز بعد از جراحی باید بریس های الاستیکی ملایم و نرمی را بر روی دندان های تحتانی و فوقانی خود قرار دهید، تا دندان ها جابه جا نشوند و در محل مناسب خود قرار بگیرند.

در روزهای اولیه بعد از جراحی ارتوگناتیک بیمار باید رژیم غذایی خود را رعایت کند. یعنی باید از غذاهای آبکی صاف شده و نرم استفاده کند. می توانید برای نرم کردن غذاها از مخلوط کن نیز استفاده کنید، همچنین می توانید برای داشتن یک رژیم غذایی مغذی و نرم به یک متخصص تغذیه نیز مراجعه کنید.

عوارض بعد از جراحی فک چیست؟

در سطر زیر به سه مورد از عوارض بعد از جراحی ارتوگناتیک اشاره شده است:

  • از عوارض بعد جراحی ارتوگناتیک می توان به خواب آلودگی زیاد و کرختی اشاره کرد.
  • یکی دیگر از عوارض این جراحی این است، که تا یه بازه زمانی درد و تورم در محل جراحی وجود دارد.
  • بعضی از قسمت های صورت بعد از عمل جراحی بی حس می شوند، که به مرور زمان رفع می شود.

نتیجه گیری

در مقاله بالا به سوال “جراحی فک ارتوگناتیک چیست؟” پاسخ داده شده است. هزینه این جراحی معمولا باتوجه به شرایط بیمار، دستمزد پزشک، هزینه کلینیک، شهر محل زندگی، موقعیت جغرافیایی کلینیک، هزینه های مربوط به آزمایش های احتمالی و ویزیت متفاوت می باشد.

5/5 - (2 امتیاز)
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *