نحوه برداشتن ارتودنسی دندان

نحوه برداشتن ارتودنسی دندان

ارتودنسی، یکی از روش‌ های قدیمی و متداول برای اصلاح ناهنجاری‌ های دندانی و فکی است که توسط متخصص ارتودنسی خوب انجام می‌ شود. این درمان معمولاً زمان‌ بر است و برای دستیابی به نتایج مطلوب نیاز به صبر و حوصله دارد. برای بیمارانی که ماه‌ ها تحت درمان ارتودنسی ثابت و متحرک بوده‌اند، پایان این درمان معمولاً لحظه‌ای هیجان‌ انگیز است. به‌ ویژه زمانی که براکت‌ ها در درمان ثابت برداشته می‌ شوند، زیرا این دستگاه‌ ها مدت زیادی بر روی دندان‌ ها بوده‌اند و به همین دلیل این لحظه از دیگر مراحل درمان جذاب‌ تر به نظر می‌ رسد. در این مقاله قصد داریم تا درباره نحوه برداشتن ارتودنسی دندان صحبت کنیم.

مراحل برداشتن ارتودنسی دندان

همان‌ طور که می‌دانید، ارتودنسی متحرک به‌ راحتی توسط بیمار قابل‌ جدا شدن است و در پایان درمان، نیازی به دخالت متخصص ارتودنسی برای برداشتن این دستگاه‌ ها نیست. بیمار تنها با اعلام پایان درمان از سوی متخصص می‌تواند دیگر از این دستگاه‌ ها استفاده نکند. اما در مورد ارتودنسی ثابت، داستان کاملاً متفاوت است. براکت‌ های این نوع درمان با استفاده از چسب‌ های مخصوص به دندان‌ ها متصل می‌ شوند. معمولاً پس از موفقیت‌ آمیز بودن درمان، فرایند برداشتن سیم و براکت‌ ارتودنسی ثابت در چهار مرحله انجام می‌شود:

  • برداشتن کش‌ های ارتودنسی: این کش‌ها معمولاً برای کمک به تنظیم و جابه‌جایی دندان‌ ها استفاده می‌ شوند.
  • درآوردن سیم‌ های ارتودنسی: این مرحله شامل جدا کردن سیم‌های فلزی از براکت‌ هاست.
  • برداشتن براکت‌ های ارتودنسی: این براکت‌ ها که به دندان‌ ها چسبیده‌اند با دقت جدا می‌شوند.
  • برداشتن چسب براکت: در نهایت، چسبی که براکت‌ ها را به دندان‌ ها متصل کرده است، باید به طور کامل پاک شود.

این مراحل باید با دقت و احتیاط انجام شوند تا از آسیب به دندان‌ ها جلوگیری شود.

برداشتن کش یا اورینگ ارتودنسی

علاوه بر سیم‌ ها، متخصص ارتودنسی از اورینگ‌ های ارتودنسی (Orthodontic O-ring) یا کش‌ های ارتودنسی نیز برای ثابت نگه‌ داشتن براکت‌ ها و هدایت حرکت دندان‌ ها و فک به سمت مورد نظر استفاده می‌کند. این اورینگ‌ ها کش‌ های کوچک و گردی هستند که به‌ دور هر براکت و سیم پیچیده و بسته می‌شوند. کش‌ های الاستیک ارتودنسی علاوه بر کاربرد درمانی خود، به دلیل وجود رنگ‌ های متنوع و جذاب، به‌ ویژه برای کودکان، محبوبیت زیادی دارند. در مرحله ابتدایی برداشتن دستگاه‌ ها و اتمام درمان ارتودنسی، دندانپزشک متخصص ابتدا این کش‌ های ارتودنسی را از براکت‌ ها و سیم‌ها جدا می‌کند. این کار معمولاً به‌ عنوان یکی از اولین مراحل در فرایند برداشت برداشتن ارتودنسی دندان انجام می‌ شود.

در آوردن سیم‌ های ارتودنسی

ارتودنسی ثابت به دلیل وجود سیم‌ های فراوان با نام سیم‌ کشی دندان نیز شناخته می‌ شود. این سیم‌ ها توسط ارتودنتیست از داخل براکت‌ های ارتودنسی عبور داده می‌شوند و با اتصال به یکدیگر، باعث ثابت ماندن براکت‌ها و هدایت حرکت دندان‌ ها به سمت موقعیت صحیح می‌شوند. در مرحله‌ ای که کش‌ های ارتودنسی حذف می‌شوند، متخصص ارتودنسی سیم‌ ها را از داخل براکت‌ ها خارج می‌کند. معمولاً در آوردن سیم‌ های ارتودنسی ثابت به‌ مراتب ساده‌تر و سریع‌تر از ارتودنسی لینگوال (پشت دندانی) است. نوعی از ارتودنسی ثابت وجود دارد که با براکت‌ های سرامیکی و سیم‌های شفاف و تقریباً نامرئی، به‌ عنوان ارتودنسی نامرئی شناخته می‌شود. این نوع درمان به‌ ویژه برای بزرگسالانی که نمی‌ توانند از ارتودنسی متحرک استفاده کنند، بسیار مفید و کاربردی است.

جدا کردن براکت ارتودنسی از روی دندان

پس از جدا شدن کش و سیم ارتودنسی، مرحله بعدی حذف براکت‌ های چسبیده به دندان است. برای این کار، دندانپزشک از یک سیم‌چین مخصوص استفاده می‌کند تا براکت‌ ها را با فشاری مناسب و در جهتی خاص جدا کند؛ به‌ طوری‌ که به دندان‌ ها آسیبی نرسد. نکته مهم در این مرحله این است که حتماً باید به یک متخصص ارتودنسی با تجربه و حرفه‌ ای مراجعه کنید تا از مهارت کافی برای جدا کردن این بخش حساس دستگاه ارتودنسی برخوردار باشد.

در صورتی‌ که دندانپزشک نتواند براکت‌ها را به‌ درستی و بر اساس اصول حرفه‌ ای جدا کند، ممکن است فرد احساس درد شدیدی را تجربه کند. خوشبختانه بیماران مراجعه‌ کننده به دکتر مهریزی، بهترین متخصص ارتودنسی، در حین جدا کردن براکت‌ ها هیچ‌ گونه دردی را گزارش نکرده‌ اند و تنها احساس ناخوشایندی را تجربه کرده‌اند که این احساس کاملاً طبیعی و عادی است. با مشاهده نمونه درمان ارتودنسی های انجام شده توسط دکتر مهریزی با اطمینان بیشتری ایشان را به عنوان متخصص خود انتخاب خواهید کرد.

برداشتن چسب براکت از روی دندان

زمانی که براکت‌ های ارتودنسی از روی دندان‌ ها برداشته می‌ شوند، ممکن است مقداری از چسبی که برای اتصال براکت‌ها به دندان‌ ها استفاده شده، بر روی دندان‌ ها باقی بماند. در این حالت، ارتودنتیست با استفاده از یک سمباده مخصوص، این چسب‌ ها را از روی سطح دندان‌ ها می‌تراشد تا هیچ اثری از آن‌ها باقی نماند. اگر شما دندان های ایمپلنت شده دارید و مشتاق هستید که بدانید ارتودنسی این دندانها به چه شکل خواهد بود، مطالعه مقاله ارتودنسی دندان‌ های ایمپلنت شده چگونه است؟ به شما توصیه می شود.

نکات ضروری بعد از برداشتن ارتودنسی

پس از اتمام درمان ارتودنسی، به توصیه‌ های دندانپزشک خود درباره مراقبت های پس از باز کردن ارتودنسی توجه کنید. این نکات شامل موارد زیر هستند:

  • جرم‌ گیری دندان‌ها: جرم‌ گیری دندان یکی از نکات مهم بعد از درمان ارتودنسی است. وجود براکت‌ ها و دستگاه‌ های ارتودنسی می‌ تواند منجر به تجمع بیشتر جرم بر روی دندان‌ ها شود. این جرم می‌تواند خطرات جدی برای سلامت دندان و دهان داشته باشد. در واقع احتمال پوسیدگی دندان در ارتودنسی، التهاب لثه و بوی بد دهان در طول درمان با ارتودنسی وجود دارد؛ بنابراین، جرم‌ گیری دندان‌ ها پس از پایان درمان ارتودنسی بسیار حائز اهمیت است.
  • استفاده از نگهدارنده بعد از درمان ارتودنسی: پس از پاک‌ سازی کامل دندان‌ ها، از یک قالب سفارشی از دندان‌ های شما برای ساخت یک ریتینر یا نگهدارنده استفاده خواهد شد. این کار به شما اطمینان می‌دهد که پلاک ساخته شده دقیقاً مناسب دندان‌ های شما است. ریتینر ممکن است به‌ صورت ثابت روی دندان‌ ها نصب شود یا موقتی باشد. هدف از استفاده از نگهدارنده ارتودنسی، حفظ نظم و آرایش دندان‌ ها در موقعیت جدیدشان است. حفظ نظم و ترتیب دندان‌ ها در طولانی‌ مدت مستلزم پیروی از دستور العمل‌ های متخصص ارتودنسی و استفاده از ریتینر و به شیوه‌ ای است که به شما آموزش داده می‌شود. یکی از این آموزش ها نحوه تمیز کردن ریتینر ارتودنسی می تواند باشد.

ریتینر ارتودنسی

  • اهمیت بهداشت دهان و دندان پس از برداشتن براکت‌ ها: پس از پایان درمان ارتودنسی و برداشتن براکت‌ها، توجه به چند نکته کلیدی در مراقبت از دندان‌ ها بسیار ضروری است. اگر این نکات به‌ درستی رعایت نشوند، ممکن است تمام زحمات شما و دندان‌ پزشکتان به هدر برود. از جمله موارد مهمی که باید بعد از برداشتن براکت‌ ها به آن‌ها توجه کنید، نظافت مداوم و منظم دهان و دندان‌ ها با مسواک است. توصیه می‌ شود که حداقل دو بار در روز (یک‌ بار بعد از صبحانه و یک‌ بار قبل از خواب) این کار انجام شود. علاوه بر مسواک، استفاده از دهان‌ شویه نیز می‌تواند به پاک‌ سازی بهتر دهان و جلوگیری از بوی بد کمک کند. همچنین، استفاده از نخ دندان به شکل صحیح می‌تواند تأثیر بسزایی در حفظ سلامت دندان‌ ها پس از درمان ارتودنسی داشته باشد. با رعایت این توصیه‌ ها، می‌توانید از دندان‌ های سالم و زیبا پس از برداشتن براکت‌ ها لذت ببرید.

لینک مفید: هزینه ارتودنسی در سال 1403

نتیجه‌ گیری در مورد نحوه برداشتن ارتودنسی دندان

در این مطلب، دکتر مهریزی، متخصص ارتودنسی، مراحل برداشتن براکت‌ های ارتودنسی دندان را به طور کامل توضیح داده‌اند. با این توضیحات، متوجه شدیم که در هر مرحله از این فرایند، چه اقداماتی لازم است تا دندان‌ های سالم و زیبایی داشته باشیم. فراموش نکنید که ارتودنسی یکی از درمان‌ های طولانی و زمان‌ بر در دندانپزشکی به شمار می‌آید.

برداشتن براکت‌ های ارتودنسی نیز همچون سایر مراحل این درمان مانند قالب گیری ارتودنسی، از اهمیت بالایی برخوردار است و باید حتماً تحت‌ نظر یک متخصص با تجربه و حرفه‌ ای انجام شود تا حداقل عوارض جانبی، درد و آسیب احتمالی برای فرد ایجاد نشود. لازم به ذکر است که دکتر مهریزی علاوه بر تخصص کامل در همه انواع ارتودنسی که در مقاله اشاره شد، همچنین در ارتودنسی دیمون و ارتودنسی کودکان نیز از تبحر بالایی برخوردارند.

سوالات متداول در مورد نحوه برداشتن ارتودنسی

برداشتن ارتودنسی چقدر طول می‌کشد؟

فرایند برداشتن ارتودنسی، تمیز کردن دندان‌ ها و قرار دادن نگهدارنده معمولاً حدود یک ساعت به طول می‌انجامد. با این‌ حال، بسته به شرایط خاص هر فرد، این زمان می‌تواند کمتر یا بیشتر باشد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *