التهاب لثه در ارتودنسی

التهاب لثه در ارتودنسی

افرادی که دندان‌های نامرتب دارند اغلب مایل‌اند لبخند خود را بهبود بخشند و بریس‌ها راه‌حل آن هستند. با بریس می‌توانید لبخند صاف و زیبایی داشته باشید. داشتن یک لبخند کامل اعتمادبه‌نفس شما را افزایش می‌دهد. اما هر چیز خوبی هزینه دارد. درحالی‌که درمان ارتودنسی با بریس‌های روی دندان ممکن است، این موضوع ممکن است استفاده از مسواک و نخ دندان کشیدن مناسب را برای شما بسیار دشوار کند. این موضوع می‌تواند بهداشت دهان و دندان شما را به خطر بیندازد. هنگامی که پلاک روی دندان‌های خود را به طور مرتب تمیز نمی‌کنید، یک‌لایه نازک، نامرئی و چسبنده روی سطح دندان تشکیل می‌شود. در صورت عدم درمان، ژنژیویت می‌تواند به بیماری‌های شدیدتر لثه و حتی ازدست‌دادن دندان تبدیل شود. در ادامه این مقاله از دکتر ارتودنسی تهران قصد داریم به ماهیت ژنژویت و التهاب لثه در ارتودنسی، علائم آن و راه‌های پیشگیری بپردازیم.

لینک مفید: هزینه ارتودنسی سال 1403

ژنژویت چیست؟

ژنژیویت اولین مرحله بیماری لثه (بیماری پریودنتال) است. این بیماری زمانی ایجاد می‌شود که پلاک، جرم و باکتری روی دندان‌های شما ایجاد می‌شود و باعث قرمزی، متورم‌شدن و خونریزی لثه‌ها می‌شود. با کمک دندانپزشک شما می‌توانید التهاب لثه را مدیریت کنید. اما در صورت عدم درمان، ژنژیویت می‌تواند به پریودنتیت (نوع شدیدتر بیماری لثه که شامل ازدست‌دادن استخوان در فک شما می‌شود) منجر شود. ژنژیویت پاسخ التهابی بدن شما به پلاک و جرم دندان است. هنگامی که پلاک و تارتار برای مدت طولانی روی دندان‌های شما باقی می‌ماند، لثه‌های شما تحریک، قرمز و متورم می‌شوند. شما ممکن است با خطر بیشتری برای ابتلا به ژنژیویت مواجه شوید اگر:

  • باردار هستید یا سایر تغییرات هورمونی مرتبط با سلامت دهان را تجربه می‌کنید.
  • از دندان‌های خود به‌خوبی مراقبت نمی‌کنید یا دندان‌های کجی که تمیزکردن آنها سخت است دارید.
  • دیابت داشته باشید.
  • سابقه خانوادگی بیماری لثه داشته باشید.
  • سیگار بکشید یا تنباکو بجوید.

همچنین، برخی از داروها می‌توانند جریان بزاق (تف) را کاهش دهند و در نتیجه خشکی دهان ایجاد کنند. بزاق به تمیز نگه‌داشتن دهان شما کمک می‌کند، بنابراین این تغییر ممکن است به التهاب لثه بینجامد. نمونه‌هایی ازاین‌گونه داروها عبارت‌اند از:

  • داروهایی برای درمان صرع.
  • برخی از درمان‌های سرطان
  • مسدودکننده‌های کانال کلسیم برای فشارخون.
  • داروهای ضدبارداری خوراکی.

لینک مفید: نمونه درمان ارتودنسی

علائم التهاب لثه در ارتودنسی

برخی از علائم التهاب لثه که به دلیل رعایت‌نکردن بهداشت دهان و دندان در طول استفاده از بریس ایجاد می‌شود به شرح زیر است:

  • دندان‌های لق
  • بوی بددهان به طرز محسوسی
  • لثه‌های متورم همراه با قرمزی و تحریک لثه‌ها
  • حساسیت لثه‌ها
  • خونریزی خفیف از لثه هنگام مسواک‌زدن و نخ دندان کشیدن

بااین‌حال، این علائم ژنژیویت در هر مورد متفاوت است؛ زیرا بدن هر فرد متفاوت است. در همه موارد، لازم نیست همه علائم را داشته باشید تا دچار التهاب لثه شده باشید؛ بنابراین همیشه توصیه می‌شود در صورت مشاهده علائم با کلینیک تخصصی دکتر مهریزی تماس بگیرید. در مطب دکتر مهریزی تمام خدمات ارتودنسی مانند ارتودنسی ثابت، ارتودنسی متحرک، ارتودنسی کودکان، ارتودنسی نامرئی، ارتودنسی لینگوال و ارتودنسی دیمون با تجربه بسیار بالا و دانش به روز دنیا انجام می شود.

علل التهاب لثه در ارتودنسی

طیف وسیعی از خطرات و علل التهاب لثه در ارتودنسی وجود دارد. برخی از آنها در اکثر افراد مشترک هستند و برخی دیگر فقط در برخی دیده می‌شوند.

  • بهداشت نامناسب دهان: علت اصلی التهاب لثه، سلامت ضعیف دهان است. اگر افراد دو بار در روز دندان‌های خود را مسواک بزنند، لایه باکتریایی روی دندان‌های خود که منجر به تجمع پلاک و جرم می‌شود را از بین می‌برند. عدم مراجعه به دندانپزشک هر شش ماه به این معنی است که دندان‌ها به طور حرفه‌ای تمیز نمی‌شوند.
  • سلامت ضعیف: افرادی که از یک بیماری مزمن مانند سرطان یا HIV رنج می‌برند، سیستم ایمنی ضعیفی دارند که احتمال ابتلا به بیماری لثه را افزایش می‌دهد. افراد مبتلا به دیابت نیز بیشتر در معرض مشکلات لثه هستند. حتی یک رژیم غذایی ضعیف می‌تواند افراد را در معرض خطر بیشتری قرار دهد.
  • دندان‌های کج: وقتی دندان‌ها شلوغ هستند تمیزکردن آنها با مسواک دشوار است. اگرچه بسیاری از افراد با دندان‌های کج می‌توانند دندان‌های خود را به طور مؤثر تمیز کنند و از التهاب لثه جلوگیری کنند، اما احتمال تجمع پلاک روی دندان‌ها و اطراف خط لثه بیشتر است که نهایتاً می‌تواند منجر به التهاب لثه شود. اجتناب از التهاب لثه یکی از دلایلی است که افراد تحت درمان ارتودنسی قرار می‌گیرند. بریس‌ها و اینویزالاین دندان‌ها را صاف می‌کنند تا راحت‌تر تمیز شوند و پلاک کمتری جذب کنند.

لینک مفید: فک نامتقارن

  • تغییرات هورمونی: زنانی که باردار هستند یا از داروهای ضدبارداری استفاده می‌کنند بیشتر در معرض خطر ابتلا به التهاب لثه هستند. علاوه بر این، کودکانی که دوران بلوغ را می‌گذرانند، اغلب یک پاسخ التهابی در لثه‌های خود به تجمعات کوچک پلاک دارند، بنابراین تمیزکردن کامل بریس‌ها برای به‌حداقل‌رساندن احتمال ابتلا به ژنژیویت بسیار مهم است.
  • سابقه خانوادگی: والدین یا خواهر و برادر مبتلا به التهاب لثه یا پریودنتیت، فرد را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به همان بیماری قرار می‌دهد.
  • سیگارکشیدن: بافت لثه در افراد سیگاری برای ترمیم خود تلاش می‌کند؛ اما ناموفق است، درحالی‌که در افراد غیرسیگاری می‌تواند خود را ترمیم کند. مسئله این است که ارتودنتیست‌ها نمی‌توانند بیماری لثه را در افراد سیگاری به طور دقیق تشخیص دهند؛ زیرا رگ‌های خونی در لثه‌ها زخمی می‌شوند و هنگام عفونت خونریزی نمی‌کنند.
  • داروها: برخی از داروها میزان بزاق تولیدی بدن که به محافظت از دندان‌ها و لثه‌ها کمک می‌کند را کاهش می‌دهند. سایر داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد رشد غیرطبیعی در لثه را داشته باشند.

لینک مفید: صدای مفصل فک

پیشگیری از التهاب لثه در ارتودنسی

پیشگیری بهتر از این است که بعداً فکر کنید که چگونه التهاب لثه را در ارتودنسی را درمان کنید. اقدامات پیشگیرانه زیر می‌تواند از شما التهاب لثه در ارتودنسی محافظت کند:

  • از غذاهای چسبناک و شیرین پرهیز کنید: شما باید از مصرف غذاهای شیرین و حاوی شکر پرهیز کنید؛ زیرا به‌راحتی با این محتویات پلاک تشکیل می‌شود. غذای چسبنده به براکت‌های بریس شما چسبیده و به‌سختی برداشته می‌شود. آنها به تشکیل باکتری‌هایی کمک می‌کنند که می‌توانند با بریس‌ها باعث التهاب لثه شوند. از خوردن غذای سفت خودداری کنید؛ زیرا می‌تواند به بریس‌های شما آسیب برساند و شما را مجبور به مراجعه به کلینیک تخصصی دکتر مهریزی می‌کنند؛ بنابراین زمانی که از بریس استفاده می‌کنید، باید از غذاهای سفت و چسبناک مانند میوه‌ها، پیتزای ترد، شکلات‌های چسبنده، میوه‌های خشک سخت و سایر مواد غذایی ازاین‌قبیل اجتناب کنید. در عوض، غذاهای فیبردار را انتخاب کنید؛ زیرا خاصیت پاک‌کنندگی دارند. همچنین دکتر مهریزی نوشیدن آب را بعد از هر وعده‌غذایی را توصیه می‌کند، زیرا این کار باعث پاک‌سازی باقیمانده‌های وعده‌غذایی از دهان شما می‌شود.
  • غذاهای غنی از ویتامین بخورید: عادت غذایی شما بر سلامت دهان و دندان شما نیز تأثیر می‌گذارد. کمبود ویتامین‌های B12، C و D در رژیم غذایی شما عاملی برای ایجاد التهاب لثه است. معمولاً افراد از خود می‌پرسند که آیا رژیم غذایی می‌تواند بر سلامت دهان و دندان آنها تأثیر بگذارد. پاسخ مثبت است؛ حفظ رژیم غذایی می‌تواند بر سلامت دهان و دندان شما تأثیر بگذارد. به‌عنوان‌مثال، دریافت ناکافی کلسیم می‌تواند باعث ایجاد حفره در دندان‌ها شود، مصرف بیش از حد قند می‌تواند منجر به پوسیدگی شود، و کمبود سایر مواد مغذی نیز می‌تواند بر سلامت دهان و دندان تأثیر بگذارد؛ بنابراین برای جلوگیری از هر گونه بیماری پریودنتال، باید یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید و از بهترین و بدترین غذاها برای دندان‌های خودآگاه باشید.
  • انتخاب سبک زندگی سالم داشته باشید: برخی عادات مانند سیگارکشیدن، مصرف الکل و مصرف مواد مخدر را متوقف کنید، زیرا این عادت‌ها به‌شدت در ایجاد التهاب لثه نقش دارند. آنها جریان بزاق را در دهان کاهش می‌دهند، بنابراین عملکرد خود پاک‌سازی در دهان شما کاهش می‌یابد. این موضوع در نهایت باعث بهداشت بددهان و در نتیجه ایجاد علائم التهاب لثه می‌شود. همچنین باید برخی عادات بهداشتی دهان مانند مسواک‌زدن دو بار در روز، استفاده از نخ دندان و همچنین غرغره کردن آب بعد از هر وعده‌غذایی را رعایت کنید. این عادات به حفظ بهداشت دهان و دندان و جلوگیری از تورم لثه با بریس کمک می‌کند.
  • بهداشت دهان و دندان را به‌خوبی رعایت کنید: حفظ بهداشت دهان و دندان کلیدی برای پیشگیری از التهاب لثه است، درحالی‌که بهداشت نامناسب دهان و دندان علت اصلی ایجاد بیماری‌های مختلف لثه است. حفظ بهداشت دهان و دندان هنگام استفاده از بریس می‌تواند چالش‌برانگیز باشد، زیرا استفاده مؤثر از مسواک و نخ دندان را دشوار می‌کند؛ بنابراین بیمارانی که بریس دارند باید از برخی عادات مراقبت از دهان مانند نوشیدن آب همراه با وعده‌های غذایی، رژیم غذایی سالم، استفاده از دهان‌شویه آنتی‌باکتریال، شستشوی دهان با آب‌نمک گرم و استفاده از پارک آبی پیروی کنند.

لینک مفید: ارتودنسی مخفی

نتیجه‌گیری

ژنژیویت یک نوع شایع از بیماری لثه است که به دلیل تشکیل باکتری روی دندان اتفاق می‌افتد. این تجمع باکتری باعث تحریک بافت‌های نرم؛ یعنی لثه‌های اطراف دندان می‌شود و این امر باعث قرمزی، تورم و حساس شدن لثه‌ها می‌شود. اینها نشانه‌های التهاب لثه هستند و بریس‌ها می‌توانند در این امر نقش داشته باشند و باعث التهاب لثه در ارتودنسی بشوند. بااین‌حال، التهاب لثه قابل‌درمان است. شما باید بهداشت دهان و دندان خود را به‌خوبی رعایت کنید و چکاپ دندان خود را با دکتر مهریزی به طور منظم انجام دهید تا از هرگونه مشکل دهان و دندان جلوگیری کنید.

لینک مفید: ارتودنسی فک پایین

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *