کشیدن دندان عقل برای ارتودنسی
همان طور که می دانید گاهی برای انجام ارتودنسی باتوجه به تشخیص و نیاز متخصص ارتودنسی، لازم است دندان نیش و یا دندان عقل کشیده شوند. در این مقاله با ما همراه باشید، تا با علت کشیدن دندان عقل برای ارتودنسی آشنا شوید.
موقعیت دندان عقل در فک
به آخرین دندان در هر قوس فکی دندان عقل گفته می شود. لازم به ذکر است، که دندان عقل یک نوع دندان مولر یا مولار می باشد. که به این دندان های مولر، دندان آسیا یا آسیاب نیز گفته می شود. که در هر فک 3 عدد بالا، 3 عدد پایین قرار گرفته است، که مجموع آن ها در فک 12 عدد می باشد. در هر قوس فکی آخرین دندان های مولر قرار دارد، که به آن ها دندان آسیای سوم نیز گفته می شود. در هر فک 2 عدد از این دندان ها وجود دارد، که مجموع آن ها 4 عدد می باشد. لازم به ذکر است، که به دندان عقل، دندان مولر سوم یا آسیای سوم نیز گفته می شود.
دندان عقل نهفته چیست و علت نهفتگی آن
به دندان عقلی که به هر دلیلی در داخل بافث لثه گیر افتاده باشد، دندان عقل نهفته می گویند. اگر فک افراد به اندازه کافی بزرگ باشد، هنگامی که دندان های شیری افراد می افتد، دندان های دائمی شان به آرامی رشد کرده و جایگزین دندان های شیری می شود. اما وقتی فک افراد بیش از حد نرمال کوچک باشد، دندان های دائم به خاطر نبودن فضای کافی نمی توانند به خوبی رشد کنند. به همین دلیل یا دندان هایشان کج می شود و یا در داخل بافت لثه گیر می افتند.
زمان بیرون آمدن دندان های عقل از لثه
دندان های عقل آخرین دندان های دائمی ای می باشند، که از لثه بیرون می آیند. این دندان ها معمولا از سن 17 تا 22 سالگی شروع به ظاهر شدن و بیرون آمدن می کنند. یعنی تا 25 سالگی به صورت کامل دندان های عقل همه افراد در آمده است. دلیل این که به آن ها دندان های عقل می گویند، این است، که معمولا زمانی شروع به در آمدن می کند، که افراد عاقل تر شده اند. لازم به ذکر است، که همه افراد دندان عقل ندارند. یعنی حدود 15 تا 20 درصد از افراد جامعه یا یکی از این 4 دندان عقل آن ها رشد نکرده و یا هیچ کدام از دندان های عقلشان در نیامده است. یعنی دندان عقل در این افرد وجود دارد، اما به خاطر مشکلاتی در نیامده و در داخل بافت لثه گیر افتاده است.
علائم نهفتگی دندان عقل
معمولا به مرور زمان با گیر افتادن دندان عقل در داخل بافت لثه، علائمی در افراد ظاهر می شود. که در سطر زیر به آن ها اشاره شده است:
- افراد دچار خونریزی در دهان و یا درد مداوم دندان می شوند.
- لثه ها در قسمت خلف دهان حساس، قرمز و یا دردناک می شود.
- از دیگر علائم نهفتگی دندان عقل این است، که افراد دچار مشکلات تنفسی می شوند.
- از دیگر علائم آن این است، که در جویدن غذا و یا باز کردن دهان دچار مشکل می شوند.
- بوی بد دهان از دیگر علائم نهفتگی دندان عقل در افراد می باشد.
علت اهمیت دندان عقل نهفته در ارتودنسی
بهتر است بدانید، که ارتودنسی برای از بین بردن نامرتبی و منظم کردن دندان ها و از بین بردن ناهماهنگی و شلوغی دندان ها می باشد. هنگامی که فک افراد کوچک باشد و به اندازه کافی فضا برای رشد دندان وجود نداشته باشد. باعث می شود، که دندان به صورت نهفته باقی مانده باشد. در نتیجه باعث به هم ریختن نظم دندان ها می شود. زیرا دندان های نهفته به دندان های مجاور آسیب وارد می کند و باعث کج شدن آن ها می شود. در نتیجه با تشخیص پزشک معالج کشیدن دندان عقل نهفته قبل از انجام ارتودنسی لازم می باشد.
دلیل کشیدن دندان عقل در ارتودنسی
کشیدن دندان عقل در ارتودنسی بستگی به تشخیص متخصص ارتودنسی و و وضعیت فک افراد دارد. گاهی امکان دارد، پزشک متخصص تشخیص دهد، که نیازی به کشیدن دندان عقل نیست و می توان با وجود دندان های عقل دستگاه های ارتودنسی را نصب کرد. یکی از دلایل کشیدن دندان عقل این است، که گاهی فک افراد کوچک است و دندان عقل نمی تواند به راحتی رشد کند، به همین خاطر متخصص ارتودنسی پیشنهاد می کند پیش از شروع درمان ارتودنسی، دندان عقل فرد کشیده شود. دلیل کشیدن دندان عقل در ارتودنسی این است، که در حین و یا بعد از درمان ارتودنسی، دندان عقل فرد رشد کرده و بیرون می زند. این اتفاق باعث می شود، که درمان دندان با ارتودنسی با شکست مواجه شود.
از دیگر دلایل کشیدن دندان عقل در ارتودنسی می توان به جلوگیری از حرکت دندان ها در طول درمان ارتودنسی، دندان درد، عفونت لثه و دندان، با شکست مواجه شدن نتایج ارتودنسی بعد از تمام شدن دوره درمان، آسیب رسیدن به استخوان فک، آسیب رسیدن به سایر دندان ها و…. اشاره کرد.
نتیجه گیری
در مقاله بالا به علت کشیدن دندان عقل برای ارتودنسی اشاره شده است. اگر شما قصد انجام ارتودنسی را دارید، باید به پزشک معالج خود مراجعه کنید، تا با کمک گرفتن از تصاویر رادیولوژی و معاینه شما تشخیص دهد، آیا قبل از انجام ارتودنسی نیازی به کشیدن دندان عقل شما هست یا خیر.