درمان آپنه خواب با ارتودنسی
درمان آپنه خواب با ارتودنسی
یکی از اختلالات خواب، که بسیاری از کودکان و بزرگسالان به آن دچار می باشند، آپنه خواب است. این نوع اختلال علاوه بر اینکه آزار دهنده می باشد، گاهی مواقع یک خطر بسیار جدی است، که باید به درستی تشخیص و درمان شود. در این مقاله به درمان آپنه خواب با ارتودنسی اشاره شده است.
آپنه خواب چیست؟
آپنه خواب همان طور که در بالا گفته شد، یه نوع اختلال خواب است. یعنی فرد در طول خواب دچار وقفه های تنفسی مکرر می شود، یعنی به صورت مکرر تنفسش از چند ثانیه تا چند دقیقه متوقف می شود. به همین دلیل اگر فردی مبتلا به این اختلال باشد، باید سریع اقدام به درمان آن کند. زیرا علاوه بر اختلالی که در خواب ایجاد می کند، باعث سکته مغزی، فشار خون بالا، نارسایی قلبی، کاردیومیوپاتی (که بزرگ شدن بافت عضلانی قلب است)، حملات قلبی و دیابت در فرد می شود. همچنین بهتر است بدانید، که گاهی این اختلال کشنده است.
علائم آپنه خواب
در سطر زیر به 6 مورد از علائم و نشانه های رایج آپنه خواب اشاره شده است:
- یکی از علائم آپنه خواب این است، که فرد در هنگام خواب نفس نفس می زند.
- یکی دیگر علائم رایج آن خروپف می باشد. همه افرادی که در طول خواب خروپف می کنند، به این اختلال دچار نیستند. اما بعضی از افراد هستند، که به صورت مکرر و با صدای بلند خروپف می کنند. این افراد از این اختلال رنج می برند.
- افرادی که بیشتر اوقات از خواب بیدار می شوند و سردرد صبحگاهی دارند، معمولا به این مشکل چار هستند.
- یکی دیگر از علائم آپنه خواب خشک بودن دهان، بعد از بیدار شدن از خواب است.
- افرادی که بیش از حد نرمال در طول روز احساس خواب آلودگی دارند، به این اختلال دچار هستند.
- از دیگر علائم آن مشکل در خواب ماندن است.
انواع آپنه خواب
بهتر است بدانید، که انسدادهایی که باعث ایجاد آپنه خواب می شوند در دو ناحیه رخ می دهد، که با توجه به محل انسداد، سه نوع آپنه خواب وجود دارد. که در سطر زیر به آن ها اشاره شده است:
-
آپنه خواب مرکزی
در آپنه خواب مرکزی راه هوایی مسدود نمی شود. اما همان طور که می دانید، مغز مرکز کنترل تنفس می باشد، که در این نوع اختلال مغز به خاطر بی ثباتی، سیگنال تنفس را به ماهیچه ها نمی دهد. که این موضوع باعث می شود، که فرد برای مدت کوتاهی هیچ تلاشی برای نفس کشیدن نمی کند. یا ممکن است با تنگی نفس از خواب بیدار شود و یا به سختی بخوابد. همچنین بهتر است بدانید، که آپنه مرکزی با عملکرد سیستم عصبی مرکزی مرتبط می باشد.
-
آپنه انسدادی خواب
این نوع آپنه باعث انسداد کامل و یا جزئی راه هوایی فوقانی در طول خواب می شود. در آپنه انسدادی به خاطر فشار زیادی که برای باز کردن راه هوایی به عضلات قفسه سینه و دیافراگم می آید، سخت تر کار می کند. که تنفس افراد در این جور مواقع معمولا به صورت تکان دادن بدن یا یک نفس بلند از سر گرفته می شود. این اتفاق باعث تداخل در خواب سالم افراد می شود. همچنین باعث کاهش جریان اکسیژن به اندام های حیاتی و بی نظمی ریتم قلب می شود. آپنه انسدادی خواب زمانی که عضلات پشت گلو شل می شوند، اتفاق می افتد.
-
آپنه خواب پیچیده
زمانی که فرد هم از آپنه انسدادی خواب و هم از آپنه خواب مرکزی رنج می برد، آپنه خواب پیچیده رخ می دهد.
چه افرادی دچار آپنه خواب می شوند؟
طبق تحقیقات انجام شده نزدیک به 10 درصد از زنان و 25 درصد از مردان به این اختلال دچار می شوند. آپنه خواب در هر رده سنی رخ می دهد. یعنی در کودکان، نوزادان، افرادی که اضافه وزن دارند و یا افراد بالای 50 سال هستند، نیز می تواند رخ دهد. معمولا آپنه خواب مرکزی در افرادی که به اختلال عملکرد سیستم عصبی مرکزی دچار هستند، رخ می دهد. یعنی افرادی که سکته مغزی کردند. یا کسانی که به بیماری های عصبی عضلانی مانند اسکلروز جانبی آمیوتروفیک مبتلا هستند. همچنین لازم به ذکر است، که در افرادی که نارسایی قلبی و دیگر بیماری های کلیوی، قلبی و ریوی را دارند، مبتلا شدن به این نوع آپنه در آن ها رایج تر است.
آیا ارتودنسی آپنه خواب را درمان می کند؟
زمانی که بروز این بیماری به خاطر دندان ها و یا وضعیت فکین ایجاد شده باشد، درمان ارتودنسی می تواند به روند بهبود آن کمک بسیار زیادی کند. گاهی در بعضی از افراد پیش می آید، که راه هوایی آن ها به خاطر مشکلات مربوط به عضلات گلو مسدود نمی شود. یعنی مشکلات ارتودنسی مانند ناهماهنگی فک، ناهماهنگی دندان و مشکل قوس دندانی موجب آپنه خواب می شود. که معمولا یا با ارتودنسی به تنهایی درمان می شود. یا ممکن است، در کنار ارتودنسی از دیگر روش های درمان آن استفاده شود.
اطلاعات مفید: متخصص ارتودنسی ثابت
برای درمان آپنه خواب به چه پزشکی باید مراجعه کرد؟
معمولا یک متخصص ارتودنسی می تواند آپنه خواب را تشخیص داده و راهکارهای مناسبی را برای درمان آن به شما پیشنهاد کند. اما معمولا یک متخصص ارتودنسی به تنهایی نمی تواند این اختلال را درمان کند. بنابراین باید در کنار متخصص ارتودنسی از یک پزشک متخصص نیز کمک بگیرید.
آپنه خواب با چه روش هایی درمان می شود؟
در سطر زیر به روش های درمان آپنه خواب اشاره شده است:
-
ارتودنسی
همان طور که در بالا نیز گفته شد، ارتودنسی می تواند به درمان آپنه کمک کند. یا در کنار روش های دیگر برای درمان، از این روش نیز استفاده می شود. در سطر زیر به روش هایی از ارتودنسی که به درمان این اختلال کمک می کند، اشاره شده است:
- بریس ها و الاینرهای ارتودنسی
- استفاده از دستگاه های پیشرفت فک پایین (یعنی اسپیلنت جلوآورنده فک)
- هدگیر ارتودنسی
- وسیع کننده کام (اکسپندر)
-
درمان مکانیکی
در درمان مکانیکی معمولا با فشار مثبت راه هوایی (PAP) افرادی را که مبتلا به آپنه انسدادی خواب می باشند، درمان می کنند. در این نوع درمان بیماران از ماسک روی دهان یا بینی خود هوا را به آرامی به دهان و بینی وارد میکنند. در درمان مکانیکی فشار هوا را به اندازه ای تنظیم می کنند، که از فرو ریختن بافت های راه هوایی فوقانی در طول خواب جلوگیری شود. در حین استفاده از این درمان، PAP از بسته شدن راه های هوایی جلوگیری می کند. اما اگر استفاده از این درمان را به صورت خودکار قطع و یا نادرست استفاده کنید، دوره های آپنه به صورت مجدد باز می گردد. این دستگاه هایی که به کمک آن فشار مثبت راه هوایی را به دهان و بینی بیمار وارد می کند، انواع مختلفی دارد. که در سطر زیر به دو نمونه رایج آن اشاره شده است:
- PAP Bi-level
- CPAP
-
جراحی
این روش به افرادی که مبتلا به آپنه انسدادی خواب هستند و یا خروپف می کنند (اما مبتلا به آپنه خواب نیستند) کمک می کند. معمولا این روش زمانی انجام می شود، که بقیه روش های درمان جواب مطلوبی نداده باشد. جراحی معمولا یک روش درمانی برای کسانی می باشد، که لوزه هایشان و یا فک پایین کوچک با اوربایتشان بزرگ شده باشد یا انحراف بینی داشته باشند، که این گونه مشکلات باعث باریک شدن غیر طبیعی گلو می شود. در سطر زیر به انواع روش های جراحی ای که برای درمان این نوع اختلال مناسب هستند، اشاره شده است:
- برداشتن لوزه
- سومنوپلاستی
- جراحی فک پایین و فک بالا
- UPPP
- جراحی بینی
-
محرک عصب هیپوگلوسال
در زیر پوست در سمت راست قفسه سینه یک محرک کاشته می شود. این دستگاه زمانی که فرد می خواهد بخوابد، با یک کنترل از راه دور روشن می شود. با هر نفس فرد، عصب هیپوگلاس تحریک می شود. در نتیجه زبان از مجرای تنفسی به سمت جلو حرکت می کند و در آخر راه هوایی باز می شود.
نتیجه گیری
در مقاله بالا به درمان آپنه خواب با ارتودنسی اشاره شده است. اگر شما مبتلا به این مشکل هستید، می توانید با خواندن مقاله بالا با انواع آن و راه های درمان آن آشنا شده و اقدام به درمان کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.