براکت ارتودنسی چیست؟
براکت ارتودنسی چیست؟
براکت ارتودنسی یک نام آشنا برای تمامی کسانی است که میخواهند از ارتودنسی استفاده کنند. در درمان ارتودنسی برای مرتبکردن دندانها و رفع ناهنجاریهای دهان و دندان از ابزارها و دستگاههای مختلفی استفاده میشود. اصلیترین جز این دستگاهها که وظیفه کشیدن یا هلدادن دندانها را انجام میدهد، براکت ارتودنسی است. در این مقاله از مطب متخصص ارتودنسی در غرب تهران میخواهیم براکت ارتودنسی چیست؟ و چه ویژگیهایی دارد را برایتان شرح دهیم؛ بنابراین تا انتها ما را همراهی کنید.
لینک مفید: راهنمای انتخاب متخصص ارتودنسی
تعریف براکت ارتودنسی
براکت یک قطعه فلزی کوچک است که به سطح جلو یا پشت دندان متصل می شود. هر براکت با کمک یک چسب مخصوص که معمولاً کامپوزیتی است به سطح دندان متصل میشود. این قطعه کوچک در ساختار خود یک شیار یا فضایی دارد که از میان آن سیم قوسدار ارتودنسی گذر میکند.
اگر شما تحت درمان ارتودنسی ثابت باشید معمولاً باید برای شروع درمانتان به تعداد دندانهای شما براکت متصل شود. برای اینکه بتوانیم دندانها را بهصورت اصولی، گامبهگام و باحوصله مرتب کنیم، متخصص ارتودنسی از براکت بهعنوان یک لنگر بر روی هر دندان استفاده میکند. سپس سیم را از میان شیار براکتها رد کرده و با این کار همه براکتها را به هم متصل میکند.
متخصص سپس سیم را کمی محکم کرده و با این کار فشاری از سیم به براکت و سپس به هر دندان وارد میشود. این فشار بهمرورزمان باعث حرکت دندانها میشود. در هر جلسه دورهای متخصص این سیم را مجدداً تنظیم میکند تا حرکت دندانها به سمت موقعیت ایده آل تکمیل شود و در نهایت مدتی بعد از آخرین تنظیم فشار سیم، دندانها کاملاً مرتب میشوند.
لینک مفید: نمونه درمان ارتودنسی
نقش براکت ارتودنسی چیست؟
نقش براکتها، انتقال نیروی سیم به دندانها است. با چسبیدن براکتها روی دندانها و عبور سیم از بین آنها، فشار مناسبی روی دندانها وارد میشود که در نتیجه باعث حرکتکردن دندانها و اصلاح ناهنجاریها میشود. باتوجهبه تنوع ارتودنسی، انواع براکتها وجود دارند که هر کدام از آنها روی دندانها میچسبند.
لینک مفید: ارتودنسی و عمل بینی
کاربردهای براکت ارتودنسی چیست؟
کاربردهای براکتهای ارتودنسی متنوع است و طیف وسیعی از کاربردها را در برمیگیرد و آنها را در مراقبتهای ارتودنسی مدرن ضروری میسازد.
لینک مفید: ارتودنسی دندان نیش
· اصلاح مالاکلوژنها
براکتهای ارتودنسی در درجه اول برای رفع مالاکلوژنها به کار میروند که به بینظمیهایی در تراز دندانها و نحوه قرارگرفتن دندانهای بالا و پایین رویهم اشاره دارد. مالاکلوژنهای رایج شامل دندانهای شلوغ، دندانهای فاصلهدار، اوربایتها، آندربایت ها، کراس بایتها و اپن بایتها میشود.
لینک مفید: انواع مال اکلوژن ها
لینک مفید: مال اکلوژن یا ناهمترازی دندان چیست؟
· تسهیل حرکت دندان
قرارگیری استراتژیک براکت ارتودنسی به کنترل دقیق حرکت دندان کمک میکند. بسته به نیازهای خاص بیمار، براکتها روی دندانهای جداگانه قرار میگیرند تا نیروهایی را برای هدایت آنها به موقعیتهای دلخواه اعمال کنند. این حرکت کنترل شده برای دستیابی به انسداد، تراز و هماهنگی کلی دندان ضروری است.
· پشتیبانی از ابزارهای ارتودنسی
براکت ارتودنسی بهعنوان نقطه لنگر برای ابزارهای مختلف ارتودنسی مثل سیمهای قوسی، کشها و سایر وسایل کمکی عمل میکند. این اتصالات در کنار براکتها کار میکنند تا نیروهای مناسب را به دندانها وارد کنند و در طول درمان ارتودنسی، تنظیم مجدد موقعیت و تراز دندانها را آسانتر کنند.
· بالابردن اثربخشی درمان
انواع مختلف براکت ارتودنسی ویژگیهای منحصربهفردی را ارائه میدهد که به اثربخشی درمان کمک میکند. برای مثال براکت Self-Ligating نیاز به بستهای الاستیک یا فلزی را از بین میبرد، اصطکاک را کاهش میدهد و امکان حرکت نرمتر دندان را فراهم میکند. علاوه بر این، اتصالات الاینر شفاف در کنار درمان با الاینر شفاف برای افزایش اثربخشی حرکت دندان در طول این روش درمانی محتاطانه ارتودنسی استفاده میشود.
· توجه به ترجیحات بیمار
براکت ارتودنسی برای پاسخگویی به ترجیحات متنوع بیماران در مواد و طرحهای مختلفی عرضه میشود. برای افرادی که دنبال گزینه درمانی محتاطانهتری هستند، براکتهای سرامیکی و براکتهای لینگوال جایگزینهای زیباییشناختی مطلوبی برای براکتهای فلزی سنتی ارائه میدهند. این توجه به ترجیحات بیمار به رضایت بیشتر و پیروی بهتر از درمان ارتودنسی کمک میکند.
لینک مفید: ارتودنسی یا کامپوزیت
انواع براکت ارتودنسی کداماند؟
ما در ارتودنسی انواع مختلفی براکت داریم که مهمترین و شناختهشدهترین آنها عبارتاند از:
- فلزی معمولی
- دیمون
- لینگوال
- نامرئی
لینک مفید: ارتودنسی کودکان
· براکت ارتودنسی نامرئی
این نوع براکتها، اغلب توجه بسیاری را به خود جلب میکنند، زیرا ظاهر طبیعیتری دارند. براکتهای ارتودنسی نامرئی معمولاً از پلاستیک یا سرامیک ساخته میشوند و در طول درمان، به دلیل استفاده از مواد رنگی، کمتر قابلمشاهده هستند. این براکتها، علیرغم مزایایی مانند ظاهر زیبا و طبیعی، ممکن است با مشکلاتی همچون تغییر رنگ به علت مصرف تنباکو یا مشروباتی مواجه شوند.
لینک مفید: ارتودنسی متحرک
· براکت دیمون
براکتهای دیمون، براکتهای خود بازشونده هستند و با استفاده از فنرهای خیلی نازک، فشار موردنیاز جهت تنظیم دندانها را به وجود میآورند. این نوع براکتها، به دلیل حذف کشها، از تجمع پلاک روی دندانها جلوگیری میکنند و همچنین میتوانند مدتزمان درمان را کاهش دهند.
لینک مفید: ارتودنسی دیمون
· براکت فلزی
براکتهای فلزی یکی از پراستفادهترین انواع براکتهای ارتودنسی هستند. این براکتها، اغلب برای ارتودنسی ثابت استفاده میشوند و مزایایی همچون قابلیت بازیافت، استریلیزه بودن و مقاومت در برابر فشار دارند. از طرفی، از معایب آنها میتوان به مشکلاتی مانند مشخصبودن نوع بریس اشاره کرد.
لینک مفید: اقدامات قبل از ارتودنسی دندان
· براکت لینگوال
براکتهای لینگوال در داخل دندانها نصب میشوند و از مزایایی همچون ظاهر نامرئی برخوردارند. بااینحال ممکن است در تمیزکردن دندانها، بااحساس ناراحتی مواجه شوید.
لینک مفید: ارتودنسی لینگوال
کدام نوع براکت ارتودنسی از همه بهتر است؟
استفاده از براکتهای معمولی فلزی امروزه رایجترین روش ارتودنسی است، اما اگر بهترین نوع براکت را معرفی کنیم، احتمالاً براکتهای دیمون به یکی از بهترین گزینهها تلقی میشوند. این براکتها بهعنوان براکتهای خودتنظیم شونده شناخته میشوند و مدتزمان درمان با استفاده از آنها کمتر است. علاوه بر این، به طور معمول ناراحتی و درد ارتودنسی با این روش کمتر بوده و به مراجعه حضوری کمتری نیز نیاز دارد.
لینک مفید: درمان آپنه خواب با ارتودنسی
مراقبت و نگهداری از براکتهای ارتودنسی
- بهداشت دهان: رعایت بهداشت مناسب دهان از جمله مسواکزدن و نخ دندان کشیدن اطراف براکتها برای جلوگیری از تجمع پلاک و حفظ سلامت دندانها و لثهها در طول درمان ارتودنسی ضروری است.
- محدودیتهای رژیم غذایی: ممکن است بیماران برای اطمینان از موفقیت درمان ارتودنسی نیاز است از برخی غذاهای سخت یا چسبنده که میتوانند به براکتها آسیب بزنند یا آنها را از جای خود خارج کنند دوری کنند.
- معاینات منظم: مراجعه منظم به ارتودنتیست برای تنظیم و بررسی روند درمان برای عملکرد مؤثر براکتهای ارتودنسی بسیار مهم است.
- مدیریت ناراحتی: تجربه کم ناراحتی اولیه هنگام قراردادن یا تنظیم براکتها طبیعی است. متخصص ارتودنسی میتواند مسکنها و نکاتی را جهت مدیریت درد به شما توصیه نماید.
لینک مفید: تکامل درمانهای ارتودنسی: از بریس تا اینویزیلاین
شکستن براکت ارتودنسی
شکستگی براکت ارتودنسی به دلایل مختلفی رخ میدهد که علت اصلی آن اعمال نیرو یا فشار بیش از حد بر براکتها است. این مورد میتواند ناشی از عاداتی مانند گازگرفتن اجسام سخت، جویدن آدامس یا مصرف غذاهای بیش از حد سفت و چسبنده باشد که منجر میشود تا براکتها بهتدریج ضعیف شده و در نهایت پاره شوند.
علاوه بر موارد فوق، کیفیت و مواد براکت و دقت و تبحر متخصص ارتودنسی موقع نصب براکتها، تأثیری مستقیم بر شکستگی براکت ارتودنسی دارد. معاینات منظم و رعایت درست دستورالعملهای مراقبتی که متخصص توصیه کرده است، در کاهش خطر شکستن براکت ارتودنسی در طول درمان نقشی مهم و اساسی دارد.
لینک مفید: انواع ارتودنسی دندان
علل شکستن براکت ارتودنسی چیست؟
مهمترین عواملی که باعث شکستن براکت دندان میشوند، شامل این موارد است:
- اعمال فشار و نیروی بیش از حد
- برخورد ضربه شدید در سوانح و حوادث مختلف
- گازگرفتن و جویدن غذاهای سفتوسخت
- جویدن خوراکیهای چسبنده مانند شکلات و آدامس
- افتادن دندان یا جراحت دهان
- دستکاری براکت با دست یا اشیا مختلف
- بیتوجهی به بهداشت دهان و دندان
لینک مفید: جویدن آدامس با بریس
هزینه براکت ارتودنسی
همانگونه که میدانید همه کسانی که به کلینیک یا مطب متخصص ارتودنسی مراجعه مینمایند، تجربهی درمان یکسانی نداشته و ممکن است مراحل درمان برایشان متفاوت باشد. جنس و نوع براکتهای مورد استفاده نیز میتواند فرق داشته باشد. هزینه براکت ارتودنسی نیز بسته به نوع آن متفاوت است. براکتهای فلزی گزینهای مقرونبهصرفه هستند، ولی براکتهای لینگوال و سرامیکی به سبب استفاده از متریال با قیمت بالا، دارای قیمتهای بیشتری هستند.
لینک مرتبط: هزینه ارتودنسی سال 1403
جمعبندی
در ارتودنسی متخصص دندانها را منظم میکند. برای این کار به دندانها باید نیرو و فشاری وارد کند تا بتواند آنها را به سمت و سوی خاصی به حرکت در آورد. تا در نهایت به مرورزمان منظم شوند. اما ما نمیتوانیم مستقیماً به دندانها نیرو وارد کنیم و انتظار داشته باشیم که به یکباره دندانها مرتب شوند. حتی نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که در مدتزمان کوتاهی چنین شود.
لینک مفید: ارتودنسی رنگی چیست؟
زیرا مرتبکردن آنی یا کوتاهمدت دندان با عدم درنظرگرفتن آناتومی، فیزیولوژی و سازوکارهای دندانی با عوارض جبرانناپذیری همراه خواهد بود؛ بنابراین ما مجبور هستیم که بهصورت غیرمستقیم و با کمک براکت ارتودنسی و اجزای مختلف آن این کار را انجام دهیم. در این مطلب از کلینیک تخصصی دکتر مهریزی هر آنچه که در مورد براکت ارتودنسی چیست؟ لازم بود را بیان کردیم. برای درمان نامرتبی دندانها و انجام ارتودنسی دندانهای خود میتوانید با ما تماس گرفته و مشاوره و نوبت دریافت نمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.